Erasmus+ projektas ,,Pozityvus švietimas ugdymo(si) rezultatams"

  • Paskelbė : Skaistė Grigelytė
  • Paskelbta: 2021-10-15
  • Kategorija: Pranešimai

  Pozityviosios pedagogikos ir psichologijos mokymai Suomijoje

Rugsėjo 26 - spalio 1 dienomis 12 Kauno r. ilgųjų gimnazijų mokytojų ir pavaduotojų ugdymui komanda, kartu su Erasmus+ projekto ,,Pozityvus švietimas ugdymo(si) rezultatams" Nr. 2019-1-1LT01-KA101-060394 koordinatorėmis Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus specialistėmis D. Braziene ir J. Chudinskiene, dalyvavo mokymosi veiklose Helsinkyje (Suomija). Ši šalis pasirinkta neatsitiktinai - ji gali didžiuotis viena sėkmingiausiai veikiančių švietimo sistemų, o 2020 m. suomiams teko ir laimingiausios pasaulio tautos titulas.

Vykome mokytis to, ko mūsų mokykloms vis dar trūksta: pozityvaus mąstymo, pozityviosios komunikacijos ir pozityvių erdvių kūrimo. Daug paprastų, bet veiksmingų ir prasmingų tiesų Kauno r. pedagogai išgirdo, o žinomas - pasitikrino per šviesos greičiu prabėgusią mokymų savaitę. Svarbiausios jų - akcentuoti ir dėmesį kreipti į vaiko sėkmes, ugdyti jo charakterio stiprybes, mokyti sustoti, suvokti savo jausmus, aplinką ir nepamiršti dėkoti. Puiki dėstytoja Mirjami Junnikkala profesionaliai pynė teorinę ir praktinę veiklą, įtraukė kiekvieną mokymų dalyvį į diskusijas ir refleksijas. Kiekvienas rytas prasidėjo dėkingumo, susikaupimo ar sąmoningumo minutėmis, kurios taip reikalingos sparčiai besisukančiame pasaulyje, judrioje ir triukšmingoje mokyklos ar klasės aplinkoje.

Mokymų metu išsamiai pristatyta Suomijos švietimo sistema, kuri daugeliu aspektų primena mūsiškę, tačiau joje daugiau lygių galimybių, pedagoginės pagalbos kiekvienam, neskubaus mokymosi ir, žinoma, pozityvaus bendravimo. Neskatina ji ir konkurencijos - kiekvienas mokinys tobulėja savo tempu ir stebi savo asmeninę pažangą. Įdomu, kad nuo 2021 metų suomiai vaikus į mokykla veda nuo penkerių metų, o vidurinis ugdymas iki 18 metų yra privalomas visiems.

Pozityvumo ir bendrystės projekto dalyviai sėmėsi ne tik paskaitų metu. Kiekvienas vakaras baigdavosi refleksija ir projekto mokymų idėjų sklaida. Pagal puikiai veikiantį pareigų pasiskirstymą ir susitarimus, vieni kūrė turinį, kiti redagavo ar iliustravo medžiagą nuotraukomis. Kartu mokydamiesi ir dalindamiesi, susiradome naujų draugų, pritariančių pozityviosios pedagogikos idėjoms ir pasiryžusių tvariai jas įgyvendinti Kauno rajone. Tobulindami profesines, bendravimo, bendradarbiavimo kompetencijas, laisvu laiku plėtėme kultūrinį ir geografinį pažinimą. Keliavome po Suomelinos salą-tvirtovę, klausėmės Suomijos istorijos, su gide vaikštinėdami po įdomiausias Helsinkio vietas, lankėme muziejus ir galerijas. Grįžome pasisėmę pozityvaus įkvėpimo.

Ada Micpovilienė  

Kauno r. Domeikavos gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui

Nuotraukos:
Ada Micpovilienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas