Erasmus+ CiELO (Nr. 2020-I-IT02-KA201-079994) projekto partnerių susitikime Krotonėje (Italija)

Gegužės 1-7 dienomis Domeikavos gimnazijos II-III klasių mokinių komanda dalyvavo baigiamajame Erasmus+ CiELO (Nr. 2020-I-IT02-KA201-079994) projekto partnerių susitikime Krotonėje (Italija).

Projekto tematika susijusi su tvarios ekonomikos vystymo aspektais, vandens ir dirvožemio taršos ir saugojimo problemomis bei iššūkiais. Trejus metus 40 gimnazijos mokinių nuosekliai mokėsi ir projekto veiklose ugdėsi šiuolaikiniam žmogui reikalingas pažinimo, skaitmeninę, kūrybiškumo, pilietiškumo ir kt. kompetencijas. Projekto koncepcija teigia, kad turime galvoti apie tai, „kas didesnis už didelį, aukštesnis už aukštą ir gyvybiškai svarbus mums visiems“, nes itališkai „cielo“ reiškia „dangų“.

Projektas, kurio veiklos susideda iš skirtingų tiriamųjų, kūrybinių ir technologinių išteklių pažinimo ir taikymo ugdymo procese etapų, buvo apibendrintas Italijoje, kur jau trečią kartą susitiko Kroatijos, Rumunijos, Lietuvos ir Italijos mokiniai ir mokytojai. Susitikimo šeimininkai – Guido Donegani mokyklos direktorė Laura Lauretti bei projekto koordinatoriai – į programą įtraukė apsilankymus „Plasti-lab and net innovation pole“ įmonėje, kurioje dalyviai klausėsi Kalabrijos regiono mokslininkų ir praktikų, dirbančių architektūros ir dizaino, plastiko perdirbimo ir daugkartinio panaudojimo, potvynių prognozavimo ir valdymo srityse, pranešimų. Projekto dalyviai lankėsi šeimos valdomoje „Callipo“ tuno perdirbimo įmonėje, kurioje ištekliai ir produkcija valdomi laikantis gamtai draugiškų ir tvarumą skatinančių principų, dalyvavo edukacijoje Kalabrijos hidroelektrinėje, kurios metu supažindino su atsinaujinančiais energijos ištekliais ir hidroelektrinės valdymu.

Popietinės sesijos veiklos vyko Krotonės Guido Donegani mokykloje, turinčioje gilias technologinių ir gamtos mokslų populiarinimo tradicijas ir praktiką. Projekto dalyviai, dirbdami tarptautinėse grupėse, atliko ne vieną laboratorinį tyrimą ir bandymą chemijos laboratorijose, mokėsi kurti skaitmenines istorijas ir parengė galutinį produktą, kuriuo pasidalijo su visais CiELO projekto dalyviais.   

Teminės edukacijos ir mokymasis derėjo su kultūrinėmis pažintinėmis veiklomis mažuose, tačiau istoriškai svarbiuose ir savo grožiu stebinančiuose Kalabrijos miesteliuose. Aplankyta kerinčiais vaizdais užburianti Tropea,  aukštai kalnuose įsikūrusi, gynyba ir spalvinga istorija garsi Santa Severina miestelio pilis, kurioje dar XX amžiuje veikė prestižinė berniukų mokykla-internatas, graikų ir romėnų laikus menanti seniausios šventyklos vieta Capo Colonna.

Paskutiniąją projekto dieną vyko baigiamasis CiELO projekto renginys, skirtas plačiajai visuomenei, kurio metu savo patirtimis ir įžvalgomis apie netradicinius mokymosi būdus su Erasmus+ dalinosi projekto koordinatoriai, mokytojai ir mokiniai, dalyvius sveikino Krotonės miesto meras.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas