TŪM projekto stažuotė Rygos lietuvių vidurinėje mokykloje

  • Paskelbė : Skaistė Grigelytė
  • Paskelbta: 2024-05-08
  • Kategorija: Pranešimai

Kauno rajono savivaldybės įgyvendinamo „Tūkstantmečio mokyklos I” projekto mokyklų atstovai balandžio 17–19 d. vyko stažuotis į Rygos lietuvių vidurinę mokyklą (Rīgas Lietuviešu vidusskola), demonstruojančią gerus pasiekimus kultūrinio ugdymo srityje. 16 Kauno r. Garliavos Jonučių progimnazijos, Kauno r. Raudondvario, Kauno r. Domeikavos, VŠĮ Vytauto Didžiojo universiteto Ugnės Karvelis gimnazijų administracijos darbuotojų ir mokytojų bei Kauno rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus atstovė susipažino su Latvijos švietimo kultūra, tradicijomis ir Latvijos lietuvių bendruomenės veikla, dalyvavo lietuvių ir anglų kalbos pamokose, aktyvia veikla įsijungė į teatro, muzikos bei dailės pamokas, stebėjo choro repeticijas, teatro spektaklį.

Rygos lietuvių vidurinėje mokykloje mokiniai yra ugdomi ne konkuruojant, o bendradarbiaujant, akcentuojant mokymosi kokybę. Ne tik lietuvių, bet ir kitų tautybių vaikai nuo pat mažens mokomi kalbėti net trimis kalbomis, per kultūros, tradicijų ir kitų tautų pažinimą tapti patyrusiais ir gebančiais adekvačiai reaguoti į atitinkamas situacijas. Mokytojai ne tik turėjo galimybę stebėti, kaip įvairiose meno srityse atsiskleidžia mokinių talentai, bet ir žavėtis atsidavusiais ir savo darbą mylinčiais pedagogais, kurių kuriamos edukacinės erdvės ir pati atmosfera padeda integruoti kultūrinius aspektus į ugdymo procesą, sukurti sąlygas produktyviai veiklai bei abipusiam grįžtamajam ryšiui gauti.

Lankydamiesi įvairiuose užsiėmimuose, tyrinėdami centrines Rygos gatves, mokytojai žavėjosi, kaip struktūruotai ir užtikrintai vykdomas lietuviškos kultūros ugdymas ir integracija ne tik pačioje mokykloje, bet ir visuomenėje. Apie tai susitikime su stažuotės dalyviais kalbėjo ir Lietuvos Respublikos ambasadorius Valdas Lastauskas su konsule Dalia Naktinyte. 

Neišdildomą įspūdį paliko apsilankymas architekto Gunaro Birkerto suprojektuotoje Latvijos nacionalinėje bibliotekoje, vadinamoje „Šviesos pilimi“. Joje įrengta tūkstančio vietų skaitykla, archyvas, pastato fojė sukonstruota įspūdinga penkiaaukščiam namui prilygstanti knygų lentyna, talpinanti per 22 tūkstančius šalies gyventojų dovanotų knygų.

Stažuotė buvo naudinga puoselėjant teigiamus abipusius šalių ryšius, užsimezgė naujos pažintys tolesniam švietimo įstaigų bendradarbiavimui. Džiaugiamės, kad turėjome galimybę stebėti Latvijos pedagogų ir jos švietime dalyvaujančių specialistų darbą ir pasisemti naujų idėjų tolimesniems žygiams.

 Kartu su #Tūkstantmečio mokyklos

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos #NextGenerationEU lėšomis.

„Tūkstantmečio mokyklų“ programą įgyvendina #Europos socialinio fondo agentūra.

Kauno r. Domeikavos gimnazijos anglų k. mokytoja Raminta Ramankevičienė ir TŪM projekto veiklų koordinatorė Rasa Jakeliūnienė

 

Daugiau informacijos apie projektą:

https://www.krs.lt/savivaldybe/struktura-ir-kontaktai/administracijos-direktorius/kulturos-svietimo-ir-sporto-skyrius/%C5%A1vietimas/aktual%C5%ABs-dokumentai/tukstantmecio-mokyklos/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas