Garsus iliuzionistas Mantas Wizard – pakaunės krašto moksleiviams: „Branginkite laiką ir siekite savo svajonių“

  • Paskelbė : Skaistė Grigelytė
  • Paskelbta: 2023-02-25
  • Kategorija: Renginiai

 

„Jeigu būčiau švietimo ministras, žinote, kokia pamoka būtų privaloma? Produktyvumo ir savo laiko planavimas. Laikas – tai, ko jūs niekada neuždirbsite ir negausite daugiau nei jo turite.


Pinigus jūs galite užsidirbti, bet laiko, kurį iššvaistote vėjais, niekada niekas nesugrąžins“, – sausakimšoje Domeikavos laisvalaikio salėje Kauno rajono moksleiviams ištarė garsus iliuzionistas Mantas Žmuidinavičius-Wizard. Pakaunės krašto mokiniai kaskart susitinka su žinomais žmonėmis, įvairių sričių virtuozais, kurie savo pasiekimais, veikla galėtų įkvėpti paauglius, tapti pavyzdžiu jų kelio pradžioje. Šią savaitę Kauno rajono mokinių tarybų atstovams teko galimybė pabendrauti su daugybę tarptautinių apdovanojimų pelniusiu 37 metų vilniečiu M. Wizard. Iliuzijos triukų meistras papasakojo apie savo kelią, atvedusį į populiarumą ir pripažinimą, prisiminė mokyklos laikus, kurioje įgytos žinios labai pravertė, įžengus į suaugusiojo pasaulį.

Mokyklos žinios pravertė scenoje

Sostinės „Gabijos“ gimnazijoje Mantas buvo klasės seniūnas ir priklausė Mokinių tarybai. „Tai buvo labai gera patirtis – daug galių neturėjome, bet buvo įdomių veiklų. Tačiau dar labiau mane domino scenos reikalai – jau būdamas moksleivis, pradėjau organizuoti įvairius renginius, juos vesti. Mokykla tapo geriausia mokykla ruošiantis šou bizniui. Jos dėka supratau, ką reiškia organizuoti renginį, mokytis scenarijaus, išmokau kitų svarbių dalykų. Tai, ko išmokau mokykloje, kiekvieną kartą taikau dabartiniuose savo renginiuose. Galbūt nebūsiu labai populiarus, bet pasakysiu – man labai patiko mokykloje“, – nusišypsojo svečias.

Didžiulis autoritetas – mokytojai

M.Wizard prisiminė, jog jis turėjo nuostabius mokytojus. „Iš pedagogų pasiėmiau per mažai to, ką jie nuoširdžiai mums, moksleiviams stengėsi perteikti. Jeigu ko nors žiauriai gailiuosi, ko mokykloje nepadariau, tai šito. Linkiu jums pasisemti iš mokyklos kuo daugiau žinių, patirties. Mokytojai man buvo didžiulis autoritetas“, – tvirtino M. Wizard. Su kai kuriais iš buvusių pedagogų iliuzionistas susitinka iki šiol, auklėtoją kviečia į savo gimtadienius. Žinomas artistas pabrėžė jaunąją kartą ugdančių, visuomenės sveikata besirūpinančių profesijų atstovų svarbą. „Naujausio modelio „Bentley“, „BMW X6“ pirmiausiai turėtų vairuoti mokytojai, medikai. Tai yra prestižinės specialybės visose civilizuotose šalyse“, – sakė M. Wizard.

Sprendimai nulems ateitį

Garsus pašnekovas moksleivius ragino branginti laiką, kurio susigrąžinti jau nepavyks, taip pat gebėti panaudoti savo žinias, priimti tinkamus sprendimus, pabrėžė jų svarbą. „Tie sprendimai, kuriuos jūs priimate šiandien, netgi tai, ką jūs veiksite dabar, po šio mūsų susitikimo, tiesiogine prasme turės įtakos, kokiame name gyvensite, kokį automobilį vairuosite, kiek uždirbsite ir netgi kaip jūs sutarsite su jus supančiais žmonėmis – ar jūsų gyvenimas bus kupinas rūpesčių ir kentėjimo, ar įdomių dalykų, kurie padės save kurti. Netgi jei jūs šiandien grįžę į namus paskaitysite knygą, tai jau bus investicija į save“, – atkreipė dėmesį M. Wizard.

Sužavėjo iliuzionisto pasirodymas

Mintis rinktis iliuzionisto kelią Mantui kilo ne iš karto. „Kaip ir daugelis moksleivių, norėjau būti gydytoju, kosmonautu, teisininku. Tada išties madingiausia buvo stoti į teisę“, – prisiminė M. Wizard. Kartą mokykloje jis išvydo iliuzionisto pasirodymą, palikusį didžiulį įspūdį. Nuo paauglystės Mantas jau pats rengė pasirodymus scenoje – tam pravertė knyga apie iliuzijos triukus, kurią nusipirko ir iš jos savarankiškai mokėsi būsima žvaigždė. Vėliau iliuzijos meno paslapčių jis ėmė mokytis pas šios sferos virtuozą Arvydą Stonį.

Prigijo naujas vardas

„Kai buvau 16 metų, man buvo gaminama pirmoji vizitinė kortelė. Nenorėjau, kad būtų užrašyta „Mantas iliuzionistas“. Mano mokytojas ir vadybininkas patarė prie vardo parašyti „Wizard“ – kas angliškai reiškia „burtininkas“, tačiau tai yra dviejų žodžių junginys – „išmintis“ ir „menas“. „Wizard“ simbolizavo mano profesiją, tačiau laikui bėgant, tai tapo mano antruoju vardu. Mane taip pradėjo vadinti žurnalistai, kiti žmonės, ir aš pasilikau šį vardą“, – moksleiviams pasakojo garsus triukų kūrėjas. Kuomet Vilniaus universitete M. Wizard krimto filosofijos ir psichologijos mokslus, jis jau buvo tvirtai įžengęs į „magiškąjį“ pasaulį – 2007 metais pristatė pirmąjį Lietuvoje iliuzijos triukų seminarą.

Įdomiausias dalykas – pažinti žmones

Studijų metu įgytos žinios pravertė Mantui ir gyvenime, ir tolesniems pasirodymams scenoje, kūrybiniam darbui. Pasak pašnekovo, filosofija yra geriausias mokslas mankštinti protui. „Labai norėjau studijuoti ir psichologiją. Tai yra mokslas apie žmogaus mąstymą, protą, emocijas, apie mūsų reakcijos laiką, apie tai, kaip veikia mūsų atmintis, matymas, kūno kalba. Iš kūno kalbos tu gali pamatyti, ką žmogus galvoja. Tai buvo įdomiausias dalykas – pažinti žmones. Ir tai labai praverčia mano specialybei. „Nuskenavus“ publiką galima matyti, kaip žmonės jaučiasi, koks triukas scenoje tiktų, o koks – nelabai“, – pasakojo M. Wizard.

Nukenčiame, nes daug ko nepadarome

 

Iliuzionistas atkreipė dėmesį, jog žmogaus valia yra treniruojama nuo mokyklos laikų. „Tu treniruoji protą, valią, mokaisi, kaip valdyti savo laiką, prisiimti atsakomybę už tai, ką padarai, ir ko nepadarai. Gyvenime kur kas dažniau nukenčiame už tai, ko nepadarėme – kuomet neišnaudojame savo laiko, talento, potencialo. Tai, ką jūs darote šiandien, labai stipriai lems jūsų ateitį“, – tvirtino M. Wizard.

Ragino siekti svajonių

Menininkas paragino moksleivius siekti savo svajonių. Artistas prisiminė, jog tėvai jo svajonių nevaržė, talento neslopino – priešingai, skatino jį atsiskleisti. „Jeigu turite bet kokią svajonę, jums yra visos galimybės, gyvenant europietiškoje, puikioje šalyje, esant jauniems žmonėms, ją paversti realybe. Buvo laikas, kai tikrai negalvojau, kad man pavyks pasirodyti Las Vegase – maniau, kad bus džiaugsmas surengti pasirodymus Garliavoje. Negalvojau, kad iš artisto duonos galėsiu apkeliauti visą pasaulį. Paauglystėje visa tai atrodė neįmanoma. Tačiau magija man visada patiko – norėjau būti scenoje, kurti šou. Buvo žmonių, kurie sakydavo, kad iš artisto duonos tu neuždirbsi, ji yra sunki, tau nepasiseks. Bet man būdavo visai neįdomu to klausytis. Labai svarbu daryti, lavinti tai, kas jums patinka, kas sekasi“, – tvirtino M. Wizard, pridūręs, jog karjerą, pasiekimus žmogaus gyvenime 90 procentų lemia darbas ir tik 10 procentų – sėkmė. Iliuzionistas moksleiviams pademonstravo keletą triukų su kortomis ir „magiškomis“ virvėmis.

Scenoje – nuo 12 metų

M. Žmuidinavičius-Wizard – vienas garsiausių, daugiausiai apdovanojimų pelniusių Lietuvos iliuzionistų, kurio vardas plačiai žinomas ir už tėvynės ribų. Du Grand Prix apdovanojimai Prahoje, magijos čempionato laurai Italijoje, prizinės vietos Prancūzijoje, Olandijoje, Lenkijoje vykusiuose čempionatuose – tik dalis laimėjimų tarptautinėse arenose. M. Wizard yra Lietuvos iliuzionistų klubo viceprezidentas, Baltijos šalių iliuzionistų asociacijos A.M.B.E.R. narys, knygos „Kaip pradanginti dramblį ir kiti nesudėtingi triukai“ autorius. Savo pirmąjį šou jis pristatė dar 1998 metais, o po trejų metų sukūrė programą „Operos fantomas“. 2007 metais M. Wizard pristatė pirmąjį Lietuvoje iliuzijos triukų seminarą „Pneuma“, skirtą iliuzionistams ir visiems besidomintiems iliuzijos menu. Tais pačiais metais jis kartu su A. Stoniu išleido mokomuosius DVD, skirtus pradedadantiesiems ir jau pažengusiems (Iliuzijos meno pagrindai), o 2009 metais sukūrė magijos spektaklį vaikams „Stebuklingos kelionės“. Savo programą yra pristatęs JAV, Jungtinėje Karalystėje, Austrijoje, Čekijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Olandijoje, Latvijoje, Suomijoje ir kitose šalyse.

 

Parengta pagal:

https://www.lrytas.lt/lietuvosdiena/aktualijos/2023/02/24/news/garsus-iliuzionistas-mantas-wizard-pakaunes-krasto-moksleiviams-branginkite-laika-ir-siekite-savo-svajoniu--26227502
 

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas